To wypełnia część mojego życia, czyli robótki różne, kuchnia i ogródek.
Archiwum
Zakładki:
A. Moje blogi
A. Zbiory moich prac ze splocik blox
A0. PROSZĘ NIE LINKOWAĆ W KOMENTARZACH STRON FIRMOWYCH
A1. Prace i zdjęcia prezentowane w tym blogu wykonałam sama. Co wykonałam w oparciu o dostępne źródła, wyraźnie wyjaśniam. Nie zezwalam na kopiowanie i rozpowszechnianie zawartości blogu.
A1a. Gdy skorzystasz z moich opisów, schematów i instrukcji wykonania czegoś, to bądź na tyle uczciwa/wy, by podać mój blog, jako źródło inspiracji i pomocy do wykonania Twojej robótki.
A1b. Zachomikować - to znaczy zapisać coś wyłącznie na własny użytek, a nie w celu rozpowszechniania czyli umożliwianie pobierania zachomikowanych plików - na to ja nie wyrażam zgody.
B. SPIS TREŚCI
C. Księga Gości
D. Wyróżnienia
E. DLA niewidomych
F. MOŻNA pomóc
G. BLOGI ROBÓTKOWE
G1. Blogi - blox
G2. Blogi - blogspot
G3. Blogi - inne
G4. Blogi - zagraniczne
H. Grupowe blogi robótkowe
I. Strony robótkowe
J. Odwiedzam także...
K. Strony kuchnią pachnące
L. Strony o ogrodach
M. Forum
N. Moja skrzynka


MOJE GALERIE

Haft, szydełko...


Dzianina, frywolitka...


WYBRANE POSTY

Swobodne haftowanie
- zapraszam


Częstuję - rozdaję
Zapraszam


Zabawa - zapraszam


10 lat Bloxa - życzenia


Kurka, kokoszka wielkanocna


Kogucik na Wielkanoc


Kurka, ażurowa kokoszka


Niebieskie motylki


Szydełkowe serduszko


Serduszka małe i większe


Wiatraczkowa serwetka


Kamizelka ażurowa z kwiatem


Etui na igły


Haftowany zajączek


Choineczki warstwowe


Gwiazda origami


Kartki i origami


Kartka z przesłoną


Placek z owocami i kruszonką


Moje wersje "Filadelfii"


Kozaczek z papierowej wikliny


ZAMIAST WYRÓŻNIENIA
zostaw bezcenny komentarz




POMAGAJMY







ZABAWY BLOGOWE



















INNE




Liczniki na stonę


środa, 23 listopada 2005

Przy okazji wykonywania szydełkowych aniołków, zrobiłam 2 serwetki kształtem przypominające śniegowe płatki.
Niektóre aniołki już mają nowych "właścicieli", inne czekają na okazję - "mikołajki".
Te serwetki, na pewno znajdą swoje miejsce w okresie świątecznym.
Z prac szydełkowych planuję zrobić kilka gwiazdek na choinkę i kwiatki gwiazdy betlejemskiej do ozdoby okna i stołu - nie omieszkam się nimi pochwalić.

        

poniedziałek, 21 listopada 2005

Chciałam zrobić racuszki inne niż zwykle, więc zabrałam się za wertowanie czasopism z przepisami. Przejrzałam posiadane krążki CD i odwiedziłam Internet.
Znalazłam kilka różnych przepisów, z których jeden mnie zainteresował ze względu na dodatek - gruszki. Zrobiłam wszystko wedle przykazań przepisowych, niby wyszły, ale nie smakowały nikomu z całej mojej rodzinki. Zapisałam wiec w pamięci: "tego przepisu nie będę stosować, ani polecać".
W takim razie, polecam przepis (jak zwykle - sprawdzony) na tradycyjne, moje racuszki z jabłkami.

Składniki:

2 szklanki kefiru
2 jaja
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 średnie jabłka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder

Kefir roztrzepać z jajami, szczyptą soli, wodą i cukrem. Można użyć miksera z końcówkami do mieszania. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z sodą i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być nieco gęściejsze niż naleśnikowe.
Dodać pokrojone (w grubą kostkę lub inne kawałki) jabłko i wymieszać łyżką.
Na patelnię wlać olej, aby warstwa miała grubość ok. 1cm i rozgrzać.
Na gorący tłuszcz wkładać małe porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż się zarumienią.
Zdjęte z patelni racuszki, osączyć na serwetkach z nadmiaru tłuszczu. Po przełożeniu na drugi talerz lub półmisek, posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś lubi, może do cukru pudru wmieszać trochę cukru waniliowego.

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 14 listopada 2005

Na prośbę pewnej kobietki, spragnionej śledzi na ostro - jeszcze raz o śledziku. W tej drugiej sałatce, wszystko zależy od ilości dodatków smakowych, ale nie radzę przeholować. Sałatki śledziowe mają to do siebie, że można je łączyć z różnymi dodatkami (co pod ręką) - podstawą zawsze są śledzie.

Sałatka śledziowo-jajeczna na szybko

 
Tacka filetów śledziowych Matjas, 3-4 jajka ugotowane na twardo, pęczek szczypiorku  lub 1 duża cebula czerwona. Pieprz. Śmietana (kwaśna) - 150-200 g.

 
Śledzie i jajka  pokroić w grubą kostkę. Szczypiorek lub cebulę pokroić drobno. Wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem.

 
Sałatka śledziowa 

Tacka filetów śledziowych Matjas w oleju (250g), mała puszka kukurydzy, 1 duże jabłko, 2 średnie ogórki kwaszone, 1 duża cebula, 2-3 łyżeczki musztardy, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier, ocet (3%), posiekany szczypiorek.

Śledzie pokroić na małe kawałki. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić. Jabłko, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Musztardę wymieszać z olejem. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem, posypać szczypiorkiem.
Do sałatki można dodać 1-2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę.

Smacznego!!!

sobota, 12 listopada 2005

Dwa trochę inne, ale także różowe aniołki.
Zrobiłam również białe tymi samymi wzorkami - nieco mniejsze.

              

Teraz wykonuję niebieskie ze srebrnym wykończeniem.

środa, 09 listopada 2005

Kiedyś szukałam przepisu na dobry sernik, taki co to się zawsze udaje.
Przepis ten dostałam od faceta, który namiętnie wypieka ciasta - nie jest cukiernikiem, a i z piekarstwem nie ma nic do czynienia. Jego żona mówi, że czasami „dopuszcza” ją do piekarnika.
Sernik jest przepyszny i nie wiem czy się nie udaje - mi zawsze wychodzi, że palce lizać. W przepisie podane są owoce, które można stosować zamiennie. Mi osobiście najmniej smakował sernik z ananasami a najbardziej z brzoskwiniami, dlatego je podkreśliłam. Ananasy stosuję do sernika na zimno (podam go niebawem) - w nim smakują lepiej .
Polecam ten wypiek wszystkim moim znajomym - rodzina i goście zawsze są zachwyceni.

SERNIK

Składniki na ciasto:
½  kostki masła,
¾  szklanki cukru,
2 jajka,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 ½ łyżki oleju,
1 ½ łyżki wódki (jak jest) lub octu,
owoce (brzoskwinie, morele lub ananasy)

Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajka i ucierać, dodać mąkę ziemniaczaną i tortową, olej, proszek i wódkę, wymieszać, ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto położyć owoce.

Składniki na ser:
1 kg sera półtłustego,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru),
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek, rodzynki,
1 masło roślinne (250g),
1 szklanka cukru.

Wykonanie:
Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ucierać, dodać ser, wsypać budynie, proszek i rodzynki. Na koniec dodać ubitą pianę z 6 białek. Wymieszać i wylać na surowe ciasto.
Piec w temp. 180oC ok. 1 godz.

Smacznego!!!

sobota, 05 listopada 2005

Pamiętam - w moim rodzinnym domu tradycją było sobotnie wypiekanie ciast różnego rodzaju. Jak wszystkie dzieci, baaardzo lubiłam wtedy pomagać – szczególnie przy „próbowaniu” czy ciasta (mowa o surowym cieście) a szczególnie czy kremy są dobre.
Ja już tej tradycji nie kontynuuję, bo nie zmieściłabym się w drzwi, ale od czasu do czasu coś tam upiekę. Wśród zachowanych i wykorzystywanych przepisów, jest taki na wykonanie biszkoptu, z którego w efekcie powstaje smaczny torcik.


BISZKOPT


Składniki:
5 jaj
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
8 dag mąki tortowej lub krupczatki
8 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem (na parze) do sztywności i białości, zdejmujemy z gazu i ubijamy dalej do oziębienia. Dodajemy  stopniowo resztę składników i delikatnie, ale dokładnie je mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (drobniutką).

Pieczemy w temp. 180oC przez ok. 40 minut.

Upieczony biszkopt, po wystygnięciu, kroję na dwa placki nitką, bo wtedy są bardzo równiutkiej grubości. Przekładam masą na jaką mam akurat ochotę; czasem jest to masa słodka a czasem kwaskowa.

 

Smacznego!!!

piątek, 04 listopada 2005

Uporałam się z krzyżykową "wyszywanką" na ścianę do kuchni siostrzenicy i już zrobiłam pierwszego aniołka.
Wykonałam go bez schematu, wzorując się jedynie na fotkach umieszczonych gdzieś na stronach internetowych. Myślę, że wyszedł mi się nie najgorzej - jest różowy - mi się podoba.
Zabieram się za kolejne aniołki. Będzie kilka różowych, kilka białych i kilka żółtych .


 

czwartek, 03 listopada 2005

Przepis na gofry od mojej koleżanki.


GOFRY

 

Składniki:

250 g masła
175 g cukru
1 l mleka
2 małe cukry waniliowe
6 jaj
½ kg mąki
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu lub sok z cytryny

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić i lekko schłodzić. Wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić i dodać na koniec. Po dodaniu białek ciasto lekko wymieszać łyżką. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ( bardzo ważne). Powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki.


Smacznego!!!

niedziela, 30 października 2005

Moją pasją jest dziewiarstwo – ręczne (od lat dziecięcych)  – pierwszy sweterek dla lalki zrobiłam mając 8 lat. Zajmowałam się także dziewiarstwem maszynowym, które interesowało mnie trochę mniej (w późniejszych latach mojego życia).
Będę tu pisać na temat dzianiny – w szczególności i czasem o robótkach szydełkowych z włóczki – tak pokrewnie.
Wydano wiele książek i czasopism traktujących o dzianinach, udzielających wskazówek – jak wykonywać różne wyroby dziane – sweterki, czapki, szaliki, rękawiczki, skarpetki itp. itd. Ja jednak postanowiłam podzielić się moimi zainteresowaniami związanymi z tą dziedziną. Jeśli ktoś zechce skorzystać z moich wiadomości i umiejętności – będzie mi niezmiernie miło.

czwartek, 27 października 2005

Chyba przez tydzień "chodziła" za mną pizza, taka domowej roboty. Dziś była uczta - pychotka.
Do wykonania ciasta mojej ulubionej pizzy, stosuję sodę oczyszczoną zamiast drożdży - ciasto jest pulchne i wspaniałe. Składniki nadzienia modyfikuję w zależności od tego, co mam "pod ręką" i na jakie smaki mam akurat ochotę, czasem skrapiam sosem chilli - dla ostrości.

Pizza ulubiona

Składniki na 6 porcji:

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
1 łyżeczka octu

nadzienie:
50 dag twardego żółtego sera
2 cebule czerwone
20 dag przecieru pomidorowego
15 dag różnych wędlin ( w tym boczek wędzony)
20 dag pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
1 średnia papryka
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Mleko i olej ubijamy mikserem lub widelcem, dodajemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu.

Dużą, okrągłą tortownicę smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto (można wykorzystać płaską kwadratową blachę). Smarujemy ciasto oliwą, a następnie warstwami wykładamy kolejno poszczególne składniki nadzienia: jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, rozsmarowujemy połowę przecieru pomidorowego, układamy drobno pokrojone paseczki wędlin, następną porcję sera, paseczki papryki, rozsypujemy kukurydzę, posypujemy solą i pieprzem (do smaku), pokrojone w plasterki pieczarki, znowu przecier pomidorowy i resztę sera.

Na wierzchu, dla dekoracji, możemy położyć plastry pomidorów i posypać drobno posiekaną zieleniną. Wstawiamy do gorącego piekarnika i zapiekamy pizzę, aż ser się roztopi i zarumieni.

Smacznego!!!